Vijesti

Kako odabrati laminat: Savjeti za Pametnu Kupovinu

U potrazi ste za idealnim laminatom? Došli ste na pravo mjesto! Laminatni podovi su apsolutni miljenik u svijetu uređenja interijera. Pristupačni, izdržljivi i jednostavni za održavanje, nude bezbrojne mogućnosti za stvaranje savršenog prostora. U ovom vodiču, otkrit ćete ključne faktore koje treba uzeti u obzir prilikom odabira laminata.

Što je Laminatni Pod?

Laminati su najpopularnija, najpovoljnija i najpraktičnija podna obloga za svaki moderan dom i poslovni prostor. Dekori variraju od klasičnih imitacija drva do modernih imitacija pločica i kamena. Tehnički gledano, laminatni pod je vrsta podne obloge koja se izrađuje od nekoliko slojeva materijala kako bi se stvorio čvrst i izdržljiv tip podne obloge. Sastoji se od potpornog sloja, jezgrovitog sloja, dekornog sloja i zaštitnog sloja.

 

Debljine i Klase Laminata

Različite debljine i klase laminata važne su pri odabiru Vašeg dekora laminata. Laminati dolaze u debljinama od 7 do 14 mm. Debljine od 7 mm do 10 mm pogodne su za domaćinstva, dok se debljine od 12 do 14 mm mogu koristiti i u poslovnim prostorima. Standardne klase tvrdoće laminata su 31, 32 i 33, pri čemu svaka pruža određeni nivo izdržljivosti. Također, važno je odabrati odgovarajuću širinu i dužinu dasaka prema prostoru u kojem će se postavljati.

Ne zaboravite na Podlogu – Filc

Kada razmišljate o postavljanju laminata, važno je istaknuti ključnu ulogu podloge od pjene, poznate i kao filc. Ova jednostavna, ali izuzetno važna komponenta ima niz prednosti koje pridonose dugovječnosti i udobnosti vašeg poda.

 1. Smanjenje Buke i Tišina: Filc djeluje kao izolator zvuka, smanjujući buku koraka i udaraca, čineći vaš prostor tišim i ugodnijim za boravak. Ovo je posebno važno u kućama s više članova ili u poslovnim prostorima gdje se cijeni miran radni okoliš.

 2. Toplinska Izolacija: Osim što pridonosi tišini, filc također pruža toplinsku izolaciju. Ovaj dodatni sloj pomaže zadržati toplinu u prostoru tijekom hladnih mjeseci, stvarajući ugodno okruženje za vas i vaše obitelji.

 3. Izravnavanje Neravnina: Postavljanje laminata na ravnu površinu ključno je za dugovječnost i stabilnost poda. Filc ima sposobnost izravnavanja manjih neravnina i nepravilnosti na podlozi, čime olakšava postavljanje dasaka i sprječava neželjene nepravilnosti u podu.

 4. Zaštita od Vlage: Podloga štiti laminat od vlage koja može prodirati s poda. Ova dodatna barijera smanjuje rizik od deformacija ili oštećenja laminata uzrokovanih vlagom, produžujući tako životni vijek poda.

 5. Lakše Postavljanje: Uz sve navedene prednosti, filc olakšava proces postavljanja laminata. Smanjuje trenje između laminata i podloge, čime se olakšava povezivanje dasaka tijekom instalacije.

Zato, prilikom odabira laminata, ne zaboravite cijeniti važnost podloge od pjene – filca. Ona nije samo dodatak, već ključna komponenta koja pridonosi udobnosti, dugovječnosti i performansama vašeg poda.

 

Dekor Odaberite Prema Životnom Stilu

Pri odabiru dekora laminata, ključno je usklađivanje s ritmom života u vašem domu. Za aktivne domove obilježene živahnim dječjim igrama i prisustvom kućnih ljubimaca, tamniji dekori s naglašenim teksturama drva pružaju ne samo estetsku privlačnost već i izdržljivost koja može podnijeti svakodnevni dinamizam. Ovi tamniji tonovi mogu učiniti manje vidljivim tragove svakodnevnog trošenja, čineći ih idealnim izborom za živopisne obiteljske prostore.

S druge strane, svjetliji podovi pružaju elegantan izgled i osjećaj prostranosti, čineći ih savršenim izborom za manje prostore. Osim vizualnog efekta, svjetliji dekori često reflektiraju prirodnu svjetlost, dodatno otvarajući prostor i stvarajući ugodnu atmosferu. Idealni su za sobe gdje želite postići osjećaj prozračnosti i svjetline.

No, odabir dekora ne završava samo kod estetike. Važno je također razmotriti karakteristike dekora koje odražavaju vaše osobne preferencije i potrebe. Na primjer, ako volite rustičan izgled, možda biste razmotrili dekor s izraženim drvnim uzorkom i grubom teksturom.

Neka vaš odabir dekora bude odraz vašeg jedinstvenog životnog stila, prilagođen potrebama vaše obitelji i vašem osobnom senzibilitetu. U konačnici, laminat ne samo da mora odgovarati vizualnoj privlačnosti vašeg prostora, već i pridonositi funkcionalnosti i udobnosti vašeg doma.

 

Održavanje Laminata: Savjeti i Trikovi

Laminatni podovi su nevjerojatno otporni i jednostavni za održavanje, pružajući dugovječnu ljepotu vašeg prostora. Evo nekoliko ključnih savjeta za održavanje vašeg laminata:

 1. Redovito Čišćenje i Usisavanje: Redovito čišćenje ili usisavanje laminata ključno je za održavanje svježeg izgleda. Preporučuje se čišćenje poda jednom do dva puta tjedno kako bi se uklonile prašina, mrvice i ostali svakodnevni otpad.

 2. Upotreba Usisavača s Postavkom za Tvrde Podove: Kada koristite usisavač, uvijek se pobrinite da je postavljen na opciju za tvrde podove. Ova postavka osigurava nježno čišćenje bez oštećenja površine laminata.

 3. Suzdržavanje od Upotrebe Mokrih Krpa: Izbjegavajte korištenje mokrih krpa ili prekomjerne količine vode prilikom čišćenja laminata. Previše vlage može oštetiti pod, uzrokovati bubrenje ili deformaciju. Ako koristite vlažnu krpu, uvijek je dobro istisnuti i osigurati brzo sušenje poda.

 4. Uklanjanje Mrlja Odmah: Ako se nešto prolije po podu, brza reakcija je ključna. Odmah obrišite prolivenu tekućinu ili očistite mrlje kako biste spriječili njihovo produbljivanje ili ostavljanje tragova.

 5. Izbjegavanje Oštrih Predmeta: Iako su laminati otporni, izbjegavajte povlačenje teških predmeta ili korištenje oštrih predmeta koji bi mogli izgrebati površinu. Postavite filc ispod namještaja kako biste spriječili ogrebotine prilikom pomicanja.

 6. Pravilno Održavanje Podloge: Ako koristite podlogu ispod laminata, redovito je održavajte. Zamijenite je ako primijetite oštećenja ili propadanje kako biste očuvali svoj pod.

Slijedeći ove jednostavne smjernice, vaš laminat će zadržati svoj sjaj i dugovječnost, čineći ga idealnim izborom za praktičnost i estetiku u svakom domu.

Gdje Kupiti Laminat?

Započnite svoju potragu u Drvo trgovina Mikša d.o.o. s više od 60 dekora kvalitetnih švicarskih laminata raznih debljina i klasa. Ovdje ćete pronaći i svu potrebnu dodatnu opremu!

 

POGLEDAJTE PONUDU

Za sve dodatne informacije pošaljite nam upit putem web stranice, upit na mail info@dt-miksa.hr ili nas nazovite na broj telefona 047/612-587! A možete i posjetiti naš salon na adresi Ilovac 6, 47000 Karlovac!

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu !

Odgovori