Vijesti

Laminat – Podna obloga koja je promijenila uređenje interijera

Laminati su postali nezaobilazan element svakog modernog doma i poslovnog prostora. Osim što su pristupačni, ovi podovi su i izdržljivi, svestrani te jednostavni za postavljanje i održavanje. Većina današnjih laminata dolazi s “klik” sistemom spajanja dasaka, što znači da nije potrebno korištenje ljepila ili drugih adhezivnih sredstava. Upravo je odabir dekora laminata najizazovniji korak u cijelom procesu. Ovaj članak će vam pomoći u tome.

 

Što je laminatni pod?
Laminati su najpopularnija, najpovoljnija i najpraktičnija podna obloga za svaki moderan dom i poslovni prostor. Dekori variraju od klasičnih imitacija drva do modernih imitacija pločica i kamena.
Tehnički gledano, laminatni pod je vrsta podne obloge koja se sastoji od nekoliko slojeva materijala kako bi se stvorila čvrsta i izdržljiva podna obloga. Obično ima najmanje četiri sloja:
Potporni sloj – pruža stabilnost i potporu podnicama, čineći temelj laminatnog poda.
Jezgroviti sloj – pomaže u sprečavanju udubljenja i očuvava strukturu poda.
Dekorni sloj – daje izgled laminatnom podu, odnosno boju i dekor.
Zaštitni sloj – pruža zaštitu donjim slojevima, štiteći pod od svakodnevnog trošenja.
Debljine i klase laminata
Različite debljine i klase laminata su važne pri odabiru dekora. Laminati dolaze u debljinama od 7 do 14 mm. Debljine od 7 mm do 10 mm pogodne su za domaćinstva, dok se debljine od 12 do 14 mm mogu koristiti i u poslovnim prostorima. Širine i dužine dasaka variraju, sa standardnim dimenzijama otprilike 1400×200 mm. Postoje i razne kolekcije laminata s širim i većim dasakama.
Kvaliteta laminata i dodatna zaštita
Kvaliteta laminata koju odaberete može imati velik utjecaj na njegovu dugovječnost. Dodavanje podloge od filca ispod laminata također može utjecati na trajnost. Ako se odlučite za postavljanje podloge, osim što sprječava direktni kontakt između laminata i podloge, smanjuje i zvuk, čineći prostor tišim. Također, pruža dodatnu toplinsku izolaciju koja čuva vaš dom ugodnim tijekom cijele godine. Također, olakšava postavljanje dasaka jer izravnava moguće male nedosljednosti i neravnine na podlozi na koju postavljate laminat. Dodatno, filc pruža dodatni sloj zaštite od vlage, smanjujući vjerojatnost oštećenja laminata ako dođe do prodora vode ispod poda.
Klase tvrdoće laminata
Standardne klase tvrdoće laminata su 31, 32 i 33:
Klasa 31/AC3 – idealna za sva područja u Vašem domu, uključujući područja s velikim prometom (npr. kuhinje i hodnici).
Klasa 32/AC4 – idealna za sva područja Vašeg doma i neke komercijalne prostore.
Klasa 33/AC5 – idealna za gust promet u komercijalnim prostorima.
Ne zaboravite na podlogu – filc
Svi laminati trebaju podlogu od pjene – filc. Filc sprečava izravan kontakt laminata i podloge, smanjujući buku i čineći pod tišim. Također pruža dodatni sloj toplinske izolacije, održavajući vaš dom ugodnim tijekom cijele godine.
Dekor odaberite na temelju Vašeg životnog stila
Odabir savršenog dekora za laminat važan je korak u stvaranju prostora koji odražava vaš životni stil i atmosferu koji želite postići. Razmislite o specifičnim potrebama i aktivnostima koje se odvijaju u prostoru kako biste pronašli idealan dekor:
Aktivan Životni Stil: Ako ste osoba koja vodi aktivan životni stil s puno kretanja, sportskih aktivnosti ili imate kućanstvo s djecom i kućnim ljubimcima, razmotrite dekore koji su otporniji na habanje. Dekori s tamnijim tonovima drva i teksturama mogu izdržati veće napore i manje će pokazivati tragove upotrebe.
Minimalistički Stil: Za one koji vole čist i jednostavan dizajn, svijetliji i neutralni dekori mogu stvoriti prozračan i modernistički izgled prostora. Ovakvi dekori često odražavaju svjetlo i čine prostor vizualno prostranijim.
Rustikalni Ambijent: Ako težite prirodnijem izgledu prostora, razmislite o dekorima koji imitiraju drvo s vidljivim granama i prirodnim uzorcima. Ovi dekori stvaraju toplu i ugodnu atmosferu, posebno u ruralnim ili rustikalnim okruženjima.
Moderan, Urbani Dizajn: Za suvremene prostore u urbanim okruženjima, razmislite o dekorima koji imitiraju industrijske materijale poput betona ili metala. Ovi dekori mogu dodati dozu suvremenosti i grunge šarma vašem prostoru.
Klasična Elegancija: Ako težite klasičnom, elegantnom stilu, birajte dekore koji imitiraju prirodne drvene uzorke s finim detaljima. Ovi dekori stvaraju osjećaj topline i tradicije u prostoru.
Boje i Uzorci: Osim tekstura, razmislite o bojama i uzorcima koji će se uklopiti u vašu unutarnju estetiku. Svijetliji tonovi mogu otvoriti prostor i stvoriti svjež izgled, dok tamniji tonovi mogu dodati dubinu i karakter prostoru.
Održavanje laminata
Svi laminati zahtijevaju redovito čišćenje ili usisavanje. Preporučuje se uporaba usisavača s postavkom za tvrde podove za najbolje rezultate čišćenja. Izbjegavajte upotrebu mokre krpe jer može prouzročiti oštećenja laminata.
Gdje kupiti laminat?
Početna točka može Vam biti Drvo trgovina Mikša d.o.o. i naša ponuda s više od 60 dekora kvalitetnih Swiss krono laminata raznih debljina i klasa + sva potrebna dodatna oprema!
Nudimo Vam najbolji omjer cijene i kvalitete + laminate već od 6,80 €/m2!

POGLEDAJTE PONUDU!

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr! A usput provjerite i naš YouTube kanal!

Odgovori