Vijesti

Što je to MDF ploča?

MDF (medijapan) je izuzetno rado korišten materijal u stolarstvu ili uradi sam projektima. Često zna biti pogrešno shvaćen kada je u pitanju kvaliteta – uglavnom zbog niže cijene. Ako planirate uradi sam ili građevinski projekt i razmišljate o tome hoćete li koristiti MDF, nastavite čitati!

ŠTO JE MDF PLOČA?

Dakle, prije svega pitanje glasi: Što je MDF ploča i što znači MDF?

MDF je vlaknasta ploča srednje gustoće (medium density fiber) – građevinski i DIY pločasti materijal koji se obično koristi u izradi i oblikovanju namještaja i stolarije. Kao materijal, MDF je iznimno svestran i isplativ, što ga čini odličnim izborom za čitav niz projekata. Sirovi MDF ne koristi se često kao završni sloj, već se dodatno obrađuje furnirom ili laminatom, dajući dojam pravog drveta. Zbog svoje glatke površine MDF se može lako bojati, rezati i oblikovati, što ga čini idealnim materijalom za dekorativne projekte.

 

OD ČEGA SE IZRAĐUJE MDF?

MDF je umjetni pločasti materijal, a ne tvrdo drvo. Nastaje korištenjem topline i pritiska za spajanje finih drvenih vlakana i ljepila. Dobiveni pločasti materijal je čvrst, ali iznimno jednostavan za rad i obradu. Osim toga MDF je ekološki održivi materijal – napravljen korištenjem recikliranog drva!

Uz MDF možete nabaviti i vlaknaste ploče niske gustoće (LDF) i ploče visoke gustoće (HDF). Ploče od vlakana niske gustoće, poznate i kao iverice, stvaraju se s još manjim komadima drva koji su spojeni zajedno. Rezultat je jeftiniji, ali i teži za rad, jer je skloniji pucanju ili lomljenju. Vlaknaste ploče visoke gustoće stvaraju se s više topline i pritiska kako bi se stvorila mnogo jača završna obrada, međutim, to se odražava u cijeni. MDF je zlatna sredina – isplativ, jak, izdržljiv i svestran.

KAKO RUČNO REZATI MDF PLOČU

Ako želite napraviti ravan rez kroz MDF, možete koristiti ručni alat za rezanje ili pilu. Zbog visokog sadržaja ljepila u MDF-u preporučujemo korištenje pila s oštricama s karbonskim vrhom, jer rezanje MDF-a može brzo otupiti čelične oštrice. Za zakrivljeni rez kroz MDF, možete se odlučiti za ručni višenamjenski ili rotirajući alat s višenamjenskom oštricom. Međutim, ako želite stvoriti mnogo detaljniji rez ili ukrasni uzorak, ubodna pila je uvijek najbolja opcija.

KAKO OBOJATI MDF PLOČU

Ključna stvar koju treba imati na umu pri bojanju MDF-a je da je, budući da je porozan, potrebno temeljno premazivanje kako bi se osigurala glatka, visokokvalitetna završna obrada.

PREDNOSTI MDF-a

✔️MDF je vrlo ekonomičan, jeftiniji od šperploče i tvrdog drveta.

✔️MDF je ekološki prihvatljiv, izrađen od recikliranog drva.

✔️Dosljedna tekstura cijele ploče znači da će Vam nakon reza ostati gladak rub.

✔️MDF nudi glatku površinu koja se, uz temeljni premaz, lako može obojiti u različite nijanse.

✔️MDF je lakše oblikovati od punog drveta. Glatkoća i čvrstoća MDF-a znači da se može rezati u detaljne uzorke ili dizajne bez lomljenja.

NEDOSTACI MDF-a

➖Budući da je „porozan“ materijal, struktura MDF-a može se kompromitirati ako je izložen vodi ili vlažnim uvjetima, što ga čini neprikladnim za korištenje na otvorenom. MDF uvijek treba premazati i zabrtviti ako sumnjate da će doći u dodir s vodom ili vlagom.

➖MDF je fizički težak materijal, pa može biti težak za manevriranje kada se radi o cijelim pločama.

 

Ako mislite da je MDF savršen materijal za vaš projekt, ne tražite dalje od ponude pločastih materijala u Drvo trgovini Mikša. S dostupnim sirovim, grundiranim ili oplemenjenim MDF-om sigurno ćete pronaći pravu opciju za sebe!

POGLEDAJTE PONUDU!

 

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr!

 

Odgovori