Vijesti

Koliko je bitna debljina laminata?

S obzirom na veliki izbor i dostupne mogućnosti na tržištu, odabir laminata može biti teška odluka. Osim različitih dizajna, stilova i boja koje su Vam dostupne, jedan od glavnih čimbenika koji će utjecati na vašu konačnu odluku i proračun je debljina daske. Laminati dolaze u različitim debljinama i ako želite saznati samu svrhu i prednosti različitih debljina onda nastavite čitati ovaj članak.

Laminati se sastoje od četiri sloja

To su:

  • Donji sloj – izrađen je od melamina i štiti temeljni sloj od vlage;

  • Temeljni sloj (jezgra) – izrađen je od MDF ili HDF vlaknatica kako bi bio čvrst i stabilan;

  • Dekorativni sloj – ovaj sloj nalazi se na temeljnom sloju i daje laminatu njegov izgled;

  • Abrazivni sloj – ovaj sloj je sama površina poda, ona po kojoj zapravo hodate.

Ova četiri sloja zajedno stisnuta pod visokom temperaturom formiraju laminat.

Debljina laminata kreće se od 7 mm do 14 mm. Što je daska deblja, to će Vas laminat više i koštati. To ne znači nužno da će biti i kvalitetniji. Kvaliteta obično ovisi o kvaliteti abrazivnog sloja koji se raspršuje preko dekorativnog sloja i materijala koji se koriste za njegovu izradu.

Je li debljina laminata pokazatelj trajnosti?

Ne nužno. Trajnost laminata ovisi o kvaliteti abrazivnog sloja, jer on je komponenta koja će odrediti koliko će laminat trajati. Međutim, laminati od 12 ili 14 mm definitivno imaju bolje šanse izdržati npr. snažan udarac teškog predmeta. Osim toga, deblji laminati mogu bolje podnijeti korištenje u prometnijim (npr. poslovnim) prostorima i manje je vjerojatno da će se deformirati ili oštetiti od svakodnevne uporabe. Osim toga deblji laminati po izgledu i osjećaju prilikom hodanja ostavljaju dojam koji je puno bliži podu od punog drva. Deblji laminat lakše je postaviti i to ga čini idealnim za uradi sam projekte. Zašto? Zbog veće debljine i čvrstoće lakše se nosi s potencijalnim neravninama i nepravilnostima na podlozi na koju se postavlja. Deblji laminat daje i bolji akustički učinak, jer njegova debljina i masivnost više otežavaju širenje zvuka.

Ranije smo spomenuli da debljina nije nužno najveći faktor trajnosti laminata. U teoriji se može proizvesti vrlo izdržljiv laminat debljine 7 mm. Ali u praksi malo je vjerojatno da će se netko od proizvođača odlučiti za tako nešto. Laminati od 7 mm povoljno su rješenje koje je pristupačno i cjenovno dostupno svima. Kada bi proizvođači napravili laminat od 7 mm koji je izdržljiv kao npr. laminat debljine 14 mm, stvorili bi proizvod koji je cjenovno u rangu najskupljih laminata, a po samom dojmu u rangu najjeftinijih. A za takav proizvod jednostavno nema mjesta na tržištu.

Odluka o debljini laminata

Glavna stvar koju treba uzeti u obzir je koliko ste novca spremni potrošiti na svoj laminat. Kao što smo već spomenuli, što je daska deblja, to će Vas laminat više koštati. Ali trebate sagledati jesu li Vam potrebne sve pogodnosti koje deblji laminat pruža. Npr. laminat od 7 mm i klase 31 ima predviđenu otpornost na abraziju do nekih 15 godina, dok laminati od 14 mm i klase 33 mogu trajati do 25 godina. U pravilu svojim kupcima savjetujemo da za uporabu u domaćinstvu prema vlastitim preferencijama i mogućnostima izaberu bilo koju debljinu koja im odgovara, dok za poslovne prostore preporučamo debljine 12 ili 14 mm.

Na linku u nastavku pogledajte našu ponudu laminata – više od 50 dekora laminata proizvođača Swiss krono, proizvedenih u Švicarskoj, raznih debljina i klasa. Bez obzira trebate li laminat za svoj dom ili poslovni prostor, mi imamo laminat za Vam!

 

SAZNAJTE VIŠE

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr!

Odgovori