Vijesti

OSB – svestrana, isplativa i održiva ploča!

Posljednjih godina OSB (Oriented standard board) ploča postala je jedan od vodećih proizvoda u svjetskoj građevinskoj trgovini, preuzimajući tržišni udio od šperploče munjevitom brzinom. Sa stajališta krajnjeg korisnika, razlozi su jasni: isplativost, praktičnost i puno veća svestranost u odnosu na šperploče. OSB je prikladan za razne krajnje namjene poput podloge za pod, jednoslojnog poda, zidne ili krovne obloge, obloge stropa/palube, obloge za industrijske kontejnere, za izradu namještaja itd. Zbog višestrukih područja primjene, graditelj može imati koristi od značajnog smanjenja troškova. A za maloprodajne kupce su idealan materijal za uradi sam projekte u svakome domu!

ZANIMLJIVOST: OSB je proizvod američkog porijekla. Patentiran je 1965. godine. Waferboard ploča (preteča OSB-a) na tržištu se pojavila 70-ih godina prošlog stoljeća.

 

OSB je svestran i snažan. Razlog tome je što do 50 slojeva iverja (položenih naizmjence bočno i uzdužno) ulazi u konstrukciju ploče. Kod OSB ploča iverje je je postavljeno strateški, a ne nasumično kako bi se povećala čvrstoća ploča. Zbog svoje slojevite metode proizvodnje OSB ploče su nevjerojatno čvrste i mogu izdržati ekstremne pritiske što OSB čini najboljim materijalom za razne primjene. Napredak u tehnologiji i proizvodnim jedinicama za tehnologiju prešanja, te veličina i oblik materijala iznimno su dosljedni i garantiraju kvalitetu. OSB ploče izrađene su od drvenog iverja tako da nemaju nedostataka poput čvorova, praznina i drugih slabih točaka. Za razliku od drugih alternativa OSB ploče nisu sklone raslojavanju tijekom određenog vremenskog razdoblja.

OSB je dostupan u raznim debljinama i dimenzijama koje se mogu lako pakirati i otpremiti kupcima/korisnicima. OSB ploče su zbog svojih svojstava i dimenzija jednostavne za transport, baratanje i obradu. Ploče se bez problema mogu blanjati, bušiti, piliti, brusiti ili bojati.

NAPOMENA: OSB ploče su vlagootporne, ne vodootporne! Ako ih se zaštititi odgovarajućim zaštitnim premazima mogu dobiti vodootporna svojstva!

 

Evo kako OSB čini i ekološku razliku! Drvo koje se koristi u proizvodnji OSB ploča potječe od održivih, brzo rastućih i malih stabala poput topole i bora. Ta stabla potječu iz šuma kojima se održivo upravlja. Tijekom procesa proizvodnje koristiti će se svaki dio stabla, ništa se ne gubi. Kora drva, na primjer, služi za stvaranje energije za proizvodni proces . Stabla su iz posebno zasađenih i održavanih šuma, što čuva ekosustav šume i štiti zrela stabla koja su prirodno nikla. Štoviše, OSB ploče sigurnije su za izvođače, zbog novijih, ekološki prihvatljivih smola i voska koji se koriste u procesu. Zapravo, cijeli proces je nevjerojatno energetski učinkovit – puno više od ostalih građevinskih materijala kao što su čelik ili beton.

Na linku u nastavku pogledajte našu ponudu OSB ploča:

SAZNAJTE VIŠE

 

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr!

Odgovori