Vijesti

Iveral – omiljeni materijal za izradu namještaja

Današnji namještaj nezamisliv je bez oplemenjene iverice. Ploče oplemenjene iverice proizvode se prešanjem iverja i ljepila pod određenim tlakom i temperaturom. Potom se oplemenjuju raznim materijalima kao što su npr. melaminska folija, akril, furnir i sl. Ploče oplemenjene iverice imaju široku primjenu u izradi namještaja po mjeri, a najčešće se koriste za izradu elemenata u kuhinjama, dnevnim i spavaćim sobama, kupaonicama, uredima i sl.
Postoje različite debljine ploča:
  • 18 mm – obično se koristi za fronte i korpuse elemenata,
  • 25 mm – koristi za veća opterećenja ili gdje dizajn prostora to zahtjeva
  • 38 mm – koristi se za radne ploče.
Idemo pojedinačno objasniti sve komponetnte oplemenjene iverice:
Što je iverica?
Sirova iverica je proizvod na bazi drva izrađen tehnikom kontinuiranog prešanja sušenog iverja pod visokim tlakom i temperaturom uz dodatak ljepila. Najčešće služi kao baza na koju se postavlja dekor, čime nastaje oplemenjena iverica ili iveral.
Dekori
Dekori su otisnute boje ili motivi na dekorativnim površinama koje iveralu daju njegov konačan izgled. Stoga proizvođači posvećuju posebnu pažnju dekorima i površinskim strukturama. Melaminske folije su proizvedene od posebnog papira, otisnutog u nekom dekoru (jednobojnom, imitaciji drveta, kamena i sl.) i impregnirane duroplastičnim smolama. Upotrebljavaju se za oplemenjivanje iverica ili MDF ploča, presvlačenje profila ili lajsni. Na ivericu se nanose u prešama pod visokim tlakom.
Površinske strukture
Sve površine dekorativnih ploča mogu biti različite završne obrade ili površinske strukture poput sjajne, mat, glatke ili reljefne. Površinska struktura je način završne obrade površine i najviše utječe na cijenu pojedine ploče.
PREDNOSTI I MANE IVERALA
Prednosti
Iveral je cjenovno jeftin i jako rasprostranjen materijal koji ima izvrsna mehanička svojstva, lako se čisti, održava i zbog toga je najčešći materijal s kojim se izrađuje namještaj po mjeri. Od njega se redovito izrađuje korpus namještaja, dakle sve ono što ne vidite, ali često je i izbor za fronte ormara i kuhinja, pa i radne ploče.
Na tržištu postoji veliki izbor dekora i boja. Što god zamislite gotovo sigurno možete i dobiti, bilo da se radi o imitaciji drva, kamena ili nekom fantasy dekoru.
Iveral je vrlo zahvalan za čišćenje i lako se održava.
Njegova niska cijena od već nekih 70 kn/m2 + izdržljivost i lakoća održavanja čine ga omiljenim materijalom za izradu namještaja
Nedostaci
Osnovni nedostatak je što se bočni rubovi moraju lijepiti trakama kako se ne bi vidjela sirova iverica u presjeku. Taj postupak zove se kantiranje. S vremenom se te trake mogu odlijepiti pa fronte poprimaju ružan izgled. Danas postoje suvremene tehnike i lasersko kantiranje, ali spoj će se uvijek vidjeti i ako se odlučite na iveral, kantiranje je neizbježno.
Iverali imaju manju otpornost na vlagu nego MDF i akril.
Iveral je nezaobilazan materijal u izradi namještaja i dizajnu interijera. U ponudi imamo više od 80 dekora iverala. Jednobojni unidekori, imitacije drva, imitacije kamena. Imamo i dekore sa Synchropore teksturama – pore koje prate god, vjerna imitacija drva! Pronađite idealnu kombinaciju za Vaš namještaj po mjeri iz snova!
Uz navedeni materijal nudimo Vam i usluge optimiziranja krojnih mjera, rezanja materijala prema mjerama kupca i kantiranja pločastog materijala!
Upit / narudžbu možete nam poslati na e-mail adresu: iverica@dt-miksa.hr ili preko obrasca za krojenje.

Pogledajte ponudu

 

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr! A usput provjerite i naš YouTube kanal!

Odgovori