Vijesti

Lamelirane grede – spoj snage i dobrog izgleda!

Možda se pitate što su to lamelirane grede? Što znači taj naziv i kako se proizvode?

Ukratko, one su konstrukcijsko lijepljeno lamelirano drvo. Ove grede izrađene su lijepljenjem slojeva posebno odabranog drveta s jakim, izdržljivim ljepilima, omogućujući proizvodnju dužih i širih konstrukcijskih drvenih elemenata nego što su inače dostupni. Za proizvodnju lameliranih greda koriste se razne sirovine – ariš, bor, jela, smreka itd. Daske se postavljaju tako da je vlakno paralelno u odnosu na horizontalnu os. Takav proces proizvodi elemente od lijepljenih lamela koji imaju veću širinu, visinu i duljinu i koji se lako mogu obraditi u razne oblike. Pri procesu proizvodnje uklanjaju se nedostaci koji umanjuju čvrstoću. Uklonjeni su i optički nedostaci kao što su smolne vrećice, kvrge i prirasti kore. Prvi put su predstavljene 1890-ih u Europi i još uvijek se često koriste u građevinarstvu!

Kuće se često grade od drvenog okvira koji se podupire sustavom stupova i greda, ali dostupne veličine greda od punog drva ne nude uvijek odgovarajuću potporu za teška opterećenja na velikim rasponima. Kako bi podnijeli teška opterećenja na dugim, neprekinutim rasponima, graditelji i arhitekti mogu se okrenuti betonu ili čeliku… Ili koristiti materijal o kojem pričamo – grede izrađene od konstruiranog drva, lamelirane grede.

Mogu se koristiti i druga rješenja poput I-grede i sl., ali lamelirane grede imaju jedinstvenu prednost: dobro izgledaju. Ljepljeno drvo pruža prirodan i atraktivan izgled punog drva, za razliku od npr. vidljive OSB trake kod I-grede. Ova značajka daje lameliranim gredama dekorativnu prednost za primjene tamo gdje bi dijelovi okvira mogli biti vidljivi, kao što je veliki krov u stilu pergole, izložene grede stropa od drvenog okvira ili kada se uklanja zid da bi se otvorio tlocrt.

Lamelirane grede mogu se koristiti za gotovo sve vrste konstrukcija, a materijal je jedna šestina težine armiranobetonske grede (i dvije trećine težine čelika). To znači da ih je lakše transportirati i da se s njima lakše rukuje. Bez obzira na to, lamelirane grede su fizički težak materijal i općenito su predviđene samo za ugradnju na velikim rasponima i velikim opterećenjima prema proračunu građevinskog inženjera.

Zašto koristiti lamelirane grede?

Lamelirane grede nisu samo izdržljive, isplative i vrlo svestrane; oni su također učinkovite u pogledu resursa jer su napravljene od relativno malih komada drveta kako bi se napravio drveni element koji bi inače zahtijevao veliko, staro drvo. Lamelirane grede nude mnoge prednosti dizajnerima i graditeljima:

  • Vrlo su svestrane kao krovne i podne grede, stupovi, podupirači, podovi i druge konstrukcijske komponente

  • Mogućnost stvaranja dugih raspona bez potpornih elemenata

  • Smanjeni troškovi transporta i rukovanja

  • Jednostavna instalacija i popravak površine

  • Prilagodljive su za specifične potrebe

  • Dostupne su u standardnim dimenzijama ili dimenzijama po narudžbi

  • Proizvedene su od sirovina iz šuma kojima se gospodari u skladu s FSC i PEFC certifikatima

  • Dobra otpornost na vatru: mogu izdržati duže od čeličnih greda pod istim visokim temperaturama

  • Proizvedene su prema preciznim dimenzijama

Našu ponudu lameliranih greda možete pogledati na linku u nastavku:

SAZNAJTE VIŠE

 

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr! A usput provjerite i naš YouTube kanal!

Odgovori