Vijesti

Kako izabrati pravu vrstu drva za Vaš projekt? (I. dio)

Odabir pravog drva za Vaš sljedeći projekt jednako je važan kao i sam projekt. Znati odabrati koju vrste i kvalitetu drva koristiti ključno je za postizanje uspjeha. Budući da je svaka vrsta drva jedinstvena svaka ima i svoje osobine koje najbolje odgovaraju različitim namjenama. Drvna industrija provela je opsežna istraživanja i ispitivanja kako bi stvorila sustav ocjenjivanja koji osigurava da vrsta drva koju kupujete zadovoljava dosljedne smjernice.

Konstrukcijsko drvo

Za konstrukcijske potrebe proizvodi od drva standardizirano se izrađuju u veličinama 2x, 4x, 6x itd. Građa nominalne širine dolazi u koracima od 2 cm (npr. 8×12, 14×16 itd.). Proizvesti se mogu i koriste se i rasponi koji izlaze iz tih standarda. Ako se upuštate u projekt strukturne izgradnje imajte na umu jednu stvar: svi izračuni su točni onoliko koliko su točni i podatci uneseni u izračun. I najmanja pogreška u izračunu može dovesti do kompromitiranja strukturalne stabilnosti! Da biste utvrdili stvarni raspon potreban za Vaš projekt obratite se statičarima ili izvođačima radova, odnosno kvalificiranim stručnjacima. Za konstrukcijske svrhe najčešće se koristi drvo jele/smreke. Konstrukcijsko drvo klasificira se na temelju čvrstoće, izgled je sekundaran.

Drvo za završne radove/obradu

Završni radovi ponekad pokrivaju konstrukcijske elemente ili predstavljaju sami projekt (npr. razne obloge, obrubi, ormari…). U tim slučajevima trebate uzeti u obzir obradivost drva, izgled površine i pruža li drvo mogućnost završne obrade zaštitnim preparatima, uljima ili bojama. Npr. obloge koje će se bojati trebaju imati glatku i postojanu površinu koja može biti spojena sistemom utor/pero (ili sličnim sustavom spajanja) ili imati ispunjene praznine. Ti proizvodi trebali bi biti klasificirani kao pogodni za korištenje boja ili premaza. Za projekte na kojima će se vidjeti godovi uzmite u obzir preparate koji ne ostavljaju mrlje, koji su prozirni (neutralni) ili proizvode najviše klase (oznake choice, supreme, extreme itd.). Za te vrste radova također se najčešće koristi jela/smreka, a za projekte koji imaju više vizualne potrebe rado se koriste i ariš, bukva…

Drugi dio potražite idući tjedan!

Za sve dodatne informacije pošaljite nam upit putem web stranice, upit na mail info@dt-miksa.hr ili nas nazovite na broj telefona 047/612-587! A možete i posjetiti naš salon na adresi Ilovac 6, 47000 Karlovac!

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr!

Odgovori