Vijesti

Svjetski dan šuma

Svjetski dan šuma obilježava se 21. ožujka i daje nam priliku da se podsjetimo koliko je važno očuvanje šuma. Od samih početaka ljudsko društvo i šume žive u međusobnoj dinamici i utječu jedni na druge. Šume i drvo imali su važnu ulogu u razvoju svih grana čovječanstva, bilo da govorimo o znanosti, industriji, medicini itd. Ali ne smijemo zaboraviti da šumski ekosustav prvenstveno služi kao pluća planeta Zemlje. Šume mogu utjecati na zdravlje ljudi – mentalno i fizički.

Ali s druge strane ljudske aktivnosti, uključujući neodrživu upotrebu šumskih resursa, mogu negativno utjecati na šumske ekosustave. U 2019. godini svijet je izgubio gotovo 12 milijuna hektara drveća. Gotovo trećina tog gubitka, 3,8 milijuna hektara, dogodila se unutar vlažnih tropskih primarnih šuma, područja zrele prašume koja su posebno važna za biološku raznolikost i skladištenje ugljika. To je jednako gubitku površine šume veličine nogometnog igrališta svakih šest sekundi. Svjetske šume, zajedno s oceanima, apsorbiraju ogromne količine ugljičnog dioksida koji cirkulira u atmosferi. One su, kako smo već i napomenuli, Zemljina pluća, a zaštita tih pluća presudna je ako želimo obraniti biološku raznolikost planeta i boriti se protiv globalnog zatopljenja.

Šume su 2020. pokrivale 4,06 milijardi hektara ili približno 31% posto globalne kopnene površine, ali nisu jednako raspoređene po cijelom svijetu. Šume su dominantan kopneni ekosustav Zemlje i raspodijeljene su širom svijeta. Više od polovice svjetskih šuma nalazi se u samo pet zemalja (Brazil, Kanada, Kina, Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države). Šume čine 75% bruto primarne produktivnosti Zemljine biosfere i sadrže 80% biljne biomase Zemlje.

Kako je i naše poduzeće svjesno da su šume izvor drva, dom brojnim životinjskim i biljnim vrstama, sprječavaju eroziju tla te su prije svega nezamjenjive u prirodnom kruženju vode i ugljikova dioksida u prirodi, dio proizvoda iz naše ponude nosi FSC® znak. FSC® certifikacija znači da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, dok za našeg kupca to znači da proizvod koji kupuje nije proizveden na način da su žrtvovane šume, odnosno da on kao potrošač kupnjom tog proizvoda nije pridonio eksploataciji šumskih resursa.

Dio proizvoda iz naše ponude sadrži FSC® certifikat. Drvo trgovina Mikša certifikat: FSC-C135143.

Tako da 21. ožujka prošećite prirodom, odmaknite se od urbane svakodnevice. Duboko udahnite svježi šumski zrak i poštujte šume jer šume su život!

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr!

Odgovori