Vijesti

Može li se laminat postaviti na postojeći pod?

Kako bi si olakšali posao i uštedjeli na vremenu koje odnosi uklanjanje postojećeg poda, ideja o postavljanju laminata na postojeću podlogu u teoriji zvuči odlično! Ali kako to funkcionira u praksi? Može li se laminat postaviti na postojeći pod? Kratak odgovor je da, može, ali samo u određenim situacijama.
Postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir prije nego što se bacite na taj posao.
Vrsta poda na koju postavljate laminat je vrlo važna. Nije svaka površina jednaka! U pravilu, ako je vaš postojeći pod ravan i gladak, laminat se lako može postaviti preko njega. To isključuje podove od cigle, tepiha i prirodnog kamena. Na “ujednačenije” podove poput betona, vinila, parketa, pločica i šperploče laminat se lakše postavlja. Važna je i stabilnost/strukturni integritet postojećeg poda.
Bez obzira na postojeću podlogu bitno je provjeriti ima li na njoj neravnina, udubina, promjena visine itd. Još jedna stvar koja je ključna je da provjerite visinu postavljenih vrata. Obično su vrata prilagođena visini postojećeg poda tako da bi si sa dodavanjem novog sloja poda mogli stvoriti problem.
Jedna stvar koja je neophodna prilikom postavljanja laminata je podloga – filc. Filc je u osnovi tanak, fleksibilan i mekan sloj koji se postavlja između podloge/postojećeg poda i laminata. Filc djeluje kao barijera između laminata i poda, stvarajući savršeno ravnu površinu i štiti laminat od bilo kakvog oštećenja. Ono što je najvažnije – štiti laminat od bilo kakve vlage koja bi mogla prodrijeti iz podloge, osobito iz betonske ploče. Filc također apsorbira zvuk kada hodate po laminatu i djeluju kao izolacija, a sve to stvara pirodan osjećaj pod nogama. Ako trebate intenzivnije smanjenje buke i izolaciju, odlučite se za deblji filc. Iako je najskuplja opcija i najčešće se koristi samo za poslovne prostore, najbolja je opcija za sve koji traže visoku razinu udobnosti, tišine i topline.
Zaključak – postavljanje laminata na staru podlogu preporuča se samo ako podloga nije deformirana, a baza je ravna, jaka i dobro fiksirana. U svakom slučaju bolje je ukloniti stari pod prije postavljanja laminata. Ali ako se odlučite na postavljanje laminata na postojeću podlogu nadamo se da će Vam ovi savjeti pomoći!
Na linku u nastavku pogledajte našu ponudu laminata! Pronađite više od 60 dekora laminata raznih debljina i klasa. Bez obzira trebate li laminat za svoj dom ili poslovni prostor, mi imamo laminat za Vas!

SAZNAJTE VIŠE

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr!

Odgovori