Vijesti

Može li se laminat postaviti na postojeći pod?

Kako bi se poštedjeli posla i uštedjeli vremena koje odnosi uklanjanje postojećeg poda, ideja o postavljanju laminata na postojeću podlogu u teoriji zvuči obećavajuće. Ali kako to funkcionira u praksi? Kratak odgovor je da, možete staviti laminat preko postojećeg poda.
No, postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir prije nego što se bacite na taj posao.
Vrsta poda na koju postavljate laminat je vrlo važna, jer nije svaka površina jednaka. U pravilu, ako je vaš postojeći pod ravan i gladak, laminat se lako može postaviti preko njega. To isključuje podove od cigle, tepiha i prirodnog kamena. Na ujednačenije podove poput betona, vinila, parketa, pločica i šperploče laminat se lakše postavlja. Bez obzira na postojeću podlogu bitno je provjeriti ima li na njoj neravnina, udubina, promjena visine itd. Još jedna stvar koja je ključna je da provjerite visinu postavljenih vrata. Obično su vrata nariktana po visini postojećeg poda tako da bi sa dodavanjem novog sloja poda mogli stvoriti problem.
Jedna stvar koja je neophodna prilikom postavljanja laminata je podloga – filc. Filc je u osnovi tanak, fleksibilan i mekan sloj koji se postavlja između podloge/postojećeg poda i laminata. Filc djeluje kao barijera između laminata i poda, stvarajući savršeno ravnu površinu i štiti laminat od bilo kakvog oštećenja. Ono što je najvažnije, štiti laminat od bilo kakve vlage koja bi mogla prodrijeti iz podloge, osobito iz betonske ploče. Filc također apsorbira zvuk kada hodate po laminatu i djeluju kao izolacija, a sve to stvara pirodan osjećaj pod nogama. Ako trebate intenzivnije smanjenje buke i izolaciju, odlučite se za deblji filc. Iako je najskuplja opcija i najčešće se koristi za poslovne prostore, najbolja je opcija za sve koji traže visoku razinu udobnosti, tišine i topline.
Zaključak – postavljanje laminata na staru podlogu preporuča se samo ako podloga nije deformirana, a baza je ravna, jaka i dobro fiksirana. U svakom slučaju bolje je ukloniti stari pod prije postavljanja laminata, ali uz ove savjete možete lakše iskoristiti postojeću podlogu!
Na linku u nastavku pogledajte našu ponudu laminata – više od 50 dekora laminata proizvođača Swiss krono, proizvedenih u Švicarskoj, raznih debljina i klasa. Bez obzira trebate li laminat za svoj dom ili poslovni prostor, mi imamo laminat za Vam!

SAZNAJTE VIŠE

Možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr!

Odgovori