Vijesti

Šperploče – što su i kako se koriste?

Šperploče su danas jedan od najčešće korištenih materijala u građevinarstvu, ali i u brojnim drugim industrijskim granama. Ovaj materijal sastoji se od tankih slojeva drvenih furnira koji su spojeni jedan na drugi u križnom smjeru vlakana, što mu daje izuzetnu čvrstoću i stabilnost.

Povijest šperploča seže u daleku prošlost. Prve šperploče su se počele proizvoditi u Egiptu prije otprilike 5000 godina, a od tada su se postupno razvijale i poboljšavale. Proizvodnja industrijskih razmjera počinje oko 1850. godine. Današnje šperploče mogu se proizvesti od mnogih vrsta drva, a najčešće se koriste breza, bor, hrast, mahagonij, tikovina i javor.

Postoji nekoliko vrsta šperploča, a svaka od njih ima svoju namjenu i karakteristike. Najčešće vrste su:

+ Obične šperploče – ovo su osnovne šperploče koje se koriste u različitim granama građevinarstva i industrije. One se najčešće koriste za izradu podova, zidova, krovnih konstrukcija, vrata i namještaja.

+ Protuklizne šperploče – ove šperploče imaju posebnu površinu koja sprječava klizanje, pa se stoga koriste za izradu podova u prostorima s visokom vlagom ili na mjestima gdje postoji rizik od pada. Rado se koriste i za prikolice i unutrašnjost teretnih i transportnih vozila

+ Vodootporne šperploče – ove šperploče se koriste u prostorima gdje postoji rizik od vlage, poput kupaonica, sauna i bazena. One su obično napravljene od tikovine, mahagonija ili drugih egzotičnih vrsta drva koja su otporna na vlagu.

+ Savitljive šperploče – ove šperploče se mogu savijati i oblikovati na razne načine, pa se stoga koriste za izradu namještaja, ali i u brodogradnji i avioindustriji.

+ Vatrootporne šperploče – ove šperploče su otporne na vatru, pa se stoga koriste u industriji koja zahtijeva visoku razinu sigurnosti od požara, poput zgrade poštanskih ureda i skladišta.

Korištenje šperploča ima brojne prednosti, uključujući izdržljivost, lakoću obrade, stabilnost i ekološku prihvatljivost. No, kao i kod svakog materijala, postoje i nedostaci, poput sklonosti pucanju i neujednačene kvalitete. Stoga je važno da se pri odabiru šperploče obratite pažnju na njezinu namjenu i kvalitetu, te da je pravilno pričvrstite i zaštitite za optimalno korištenje. Šperploča je izvrsna opcija za razne projekte u građevinarstvu, umjetnosti, obrtu i mnogim drugim industrijama. Njezina raznolikost u vrstama, veličinama i karakteristikama čini je idealnim materijalom za gotovo sve vrste radova. Uz odgovarajuću brigu i održavanje, šperploča može trajati dugi niz godina i biti izvrsna vrijednost za vaše projekte.

SAZNAJTE VIŠE

Možete nas pratiti i na Facebooku Instagramu, a možete nas pronaći i na portalu webgradnja.hr!

Odgovori